Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen
Ontslagaanvraag via UWV
Een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen is één van de ontslaggronden zoals genoemd in de wet. Indien een werkgever afscheid wil nemen van één of meerdere werknemers op deze ontslaggrond dan kan hij een ontslagaanvraag indienen bij UWV. Hiervoor dienen een drietal formulieren te worden ingevuld.
- A-formulier: gegevens werkgever
- B-formulier: gegevens werknemers voor wie ontslag wordt aangevraagd
- C-formulier: onderbouwing ontslagaanvraag
Van belang is dat de onderbouwing van de ontslagaanvraag, formulier C, goed wordt onderbouwd. Binnen de algemene ontslaggrond bedrijfseconomische redenen, wordt door UWV onderscheid gemaakt tussen 7 subgronden: slechte of slechter wordende financiële situatie, werkvermindering, organisatorische of technologische veranderingen (ook wel reorganisatie genoemd), beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming, bedrijfsverhuizing, vervallen van loonkostensubsidie en een andere bedrijfseconomische reden. Welke onderbouwing vereist is bij het invullen van formulier C, dient per situatie te worden bekeken. In ieder geval zijn de vereisten omtrent de onderbouwing afhankelijk van welke subontslaggrond van toepassing is in een specifiek geval. In de uitvoeringsregels Ontslag om bedrijfseconomische redenen staat welke informatie de werkgever per subcategorie dient aan te leveren. Soms is ook sprake van een combinatie van verschillende ontslaggronden, waardoor voor de onderbouwing ook naar beide/meerdere subgronden moet worden gekeken.
Nadat de aanvraag volledig wordt geacht door UWV, wordt deze doorgezonden naar de werknemer(s) in kwestie met het verzoek om hierop te reageren. Na dit verweer van de werknemer(s) kan UWV een beslissing nemen op de door werkgever ingediende ontslagaanvraag of besluiten nog een ronde in te lassen waarbij de werkgever in de gelegenheid wordt gesteld te reageren op het verweer van de werknemer(s), waarna de werknemer(s) vervolgens weer kunnen reageren op de reactie van de werkgever alvorens dat een beslissing wordt genomen op de ontslagaanvraag.
Indien de werkgever toestemming krijgt van UWV, kan/kunnen de arbeidsovereenkomst(en) door de werkgever rechtsgeldig worden opgezegd. Indien toestemming door UWV wordt geweigerd dan is een rechtsgeldige opzegging niet mogelijk. Een werkgever kan dan binnen 2 maanden na de dag waarop de toestemming is geweigerd de kantonrechter verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De kantonrechter hanteert daarbij dezelfde regels als het UWV voor de beoordeling van het ontbindingsverzoek. Hiermee vindt een heroverweging plaats. Indien sprake is van nieuwe feiten of omstandigheden kan de werkgever kiezen of hij zich opnieuw tot UWV wendt of de kantonrechter vraagt de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Ontslag met wederzijds goedvinden
Uiteraard kan ook afscheid worden genomen door middel van ontslag met wederzijds goedvinden, via de beëindigingsovereenkomst. Zie voor meer informatie over een afscheid via deze weg: https://www.trustadvocaten.nl/ontslag-met-wederzijds-goedvinden/
Om als werkgever het ontslagverbod tijdens ziekte niet tegen je te krijgen, is het aanbevelingswaardig om de dag voorafgaand aan het aanbieden van een beëindigingsovereenkomst aan de voor ontslag in aanmerking komende werknemers allereerst een voorlopige ontslagaanvraag bij UWV in te dienen. Bij een voorlopig aanvraag dien je als werkgever een volledig ingevuld formulier A in te dienen samen met een lijstje met de namen, adressen en BSN-nummers van de voor ontslag in aanmerking komende werknemers. Indien werknemers zich ziek melden op de dag nadat de voorlopige aanvraag door UWV is ontvangen, kan de ontslagprocedure gewoon worden voortgezet, waarna bij een toestemming de arbeidsovereenkomst door de werkgever kan worden opgezegd. Indien mensen zich ziek melden op de dag dat de aanvraag door UWV is ontvangen of voorafgaand daaraan, zal UWV de aanvraag afwijzen onder verwijzing het opzegverbod tijdens ziekte. De uitzondering wat betreft de toepassing van het opzegverbod tijdens ziekte zoals hiervoor bedoeld, is in het leven geroepen om te voorkomen dat werknemers vluchten in ziekte zodra een ontslag in de lucht hangt.
Ons kantoor staat zowel werkgevers als werknemers bij als het gaat om ontslagkwesties. Mocht u een vraag hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via 040 – 400 28 28 / 06- 46 00 89 98 / kim@trustadvocaten.nl. Wij helpen u graag verder!